Geschiedenis van de club

Verleden

Halfweg de jaren zeventig namen enkele handboogschutters die in verschillende clubs hun sport beoefenden het initiatief om in Gent een eigen club te stichten. Bij de bezielers van het eerste uur waren Arnold Van Droogenbroeck met zijn vrouw Nora De Buck en René Van Damme.

Onder hun deskundige en bezielende leiding groeide de club zienderogen. Ook op sportief vlak kwamen de successen vlug zodat de clubafkorting GDS algauw bij menig gekend werd als “De Gentse Duvelsschutters”, daarbij niet refererend naar een biermerk. Het hoogtepunt in de sportieve sector kwam er in 1988 met de deelname van een van ons leden, Willy Van Den Bossche, aan de Olympische spelen in Los Angeles. Tientallen Belgische titels in bijna alle categorieën werden eveneens door Gentse schutters veroverd, naast een hele reeks Belgische records die door onze schutters scherper werden gesteld, waarvan sommige nog tot op de dag van vandaag stand houden.

Op het hoogtepunt maakten een veertigtal leden de dienst uit, welke tweemaal per week in de Kring Heilig Hart te Sint-Amandsberg hun kunnen kwamen aanscherpen.

Met de huidig overaanbod aan sporten, ontkwamen ook wij niet aan een terugval van leden.

Na enkele moeilijke jaren, trokken wij bij GDS de kaart van de jeugd, zonder de recreatieve en wedstrijdschutters te vergeten. Opleidingen om van een leek tot een schutter door te groeien, worden op maat gegeven door ervaren mensen. Hierdoor, en mede door het vriendschappelijk karakter van de club, stijgt ons ledenaantal gestaag.

Heden

Onder het huidige bestuur en sinds het openen van deze site, is de club op enkele jaren sterk gegroeid zodat we met een 50 tal leden tot een van de grotere clubs van Vlaanderen behoren.

Om de trainingen voor iedereen, gevorderden en beginnelingen, interessanter te maken, zijn we vanaf 19/1/2014 met een starterscursus op zondagvoormiddag begonnen , zodat na 5 lessen de beginnelingen met de gevorderden kunnen mee schieten. De bedoeling hiervan is aan de starters een degelijke en intensieve opleiding te geven zodat ze snel een behoorlijk peil bereiken. Voor de gevorderden laat dit toe om meer en sneller te kunnen schieten en is er ook voor hen meer ruimte voor begeleiding.

De club telt onder zijn leden enkele oude rotten, samen met een aantal jonge sterke schutters. Hierdoor zal het niveau van de club en de interesse voor deelname aan en organisatie van wedstrijden zeker toenemen.

IMG_0222

Toekomst

Deze club kan nog groeien. Leden met een sportieve ingesteldheid zijn altijd welkom. In de eerste plaats willen we een club waar iedereen zich thuis voelt, waar vriendschap en fair play de eerste doelstellingen zijn. Bijna niets moet, alles kan besproken worden.

Voor de jongeren moet er afwisseling zijn, en snelle merkbare vooruitgang, voor de schutters met ambities de mogelijkheid om de techniek te perfectioneren tot wedstrijdniveau, en voor iedereen de kans een avondje te sporten tussen mensen die de liefde voor de boogsport koesteren.

Door deel te nemen aan de wedstrijden van de BoogSport Vlaanderen, is er tevens een kans om op hoger niveau aan de slag te gaan. Zie het infobord in ons lokaal voor de juiste datums. Afspraken over samen de wedstrijden gaan schieten behoord tot de mogelijkheden.

Ook de ingebruikname van ons buitenterrein, schept de mogelijkheid voor onze aangesloten leden, om de langere afstanden, tot 90m, in clubverband of individueel te beoefenen. Tevens voorzien wij daar om wedstrijden, zowel in clubverband als op hoger niveau, te organiseren.